پوکی استخوان از کجا و چه سنی شروع میشود؟ این سوالی است که بسیاری از افرادی که نگران پوکشدن استخوان هایشان هستند، میپرسند.
به طورکلی باید بگوییم که استخوانها در اوایل دوران بزرگسالی تا اواخر دهه سوم زندگی، ضخیمترین و قویترین حالت خود را دارند. اما از حدود 35 سالگی به تدریج شروع به تحلیل میکنند.
این روند برای همه اتفاق میافتد، اما برخی از افراد سریعتر از حد معمول استخوان از دست میدهند و به همین خاطر به پوکی استخوان مبتلا میشوند. این افراد در معرض خطر بیشتر شکستگی هستند.
شکستگیهای مرتبط با پوکی استخوان بیشتر در لگن، مچ دست یا ستون فقرات رخ میدهد (یعنی از این قسمتها شروع میشود). استخوان، بافت زندهای است که دائماً در حال تجزیه و جایگزینی است. پوکی استخوان زمانی اتفاق میافتد که ایجاد استخوان جدید با از بین رفتن استخوان قدیمی هماهنگ نباشد.
با وجود اینکه از دست دادن استخوان از حدود 35 سالگی شروع میشود، برخی از افراد به دلایل مختلف ممکن است در سنین جوانی و یا حتی کودکی دچار این مشکل شوند. پس پاسخ این سوال که پوکی استخوان از کجا و چه سنی شروع میشود، همیشه 35 سالگی نیست.
ما در این مقاله سعی میکنیم تا پس از بیان روند بازسازی استخوان و ریسکفاکتورهای پوکی استخوان، زمان شروع آن را در افرادی که شرایط ویژهای دارند بررسی کنیم. همچنین درباره روشهایی که میتوان شروع پوکی استخوان را با آنها تخمین زد، صحبت کنیم. با ما تا انتهای مقاله همراه باشید.
روند بازسازی استخوان و تراکم آن در طول زندگی
استخوانها در تمام طول زندگی مرتبا بازسازی میشوند. استخوان جدید ساخته میشود و استخوان قدیمی از بین میرود. وقتی جوان هستید، بدن شما سریعتر از اینکه استخوان قدیمی را تجزیه کند، استخوان جدید میسازد و بنابراین توده استخوانی شما افزایش مییابد. پس از اوایل دهه 20 سالگی، این روند کند میشود و اکثر افراد در سن 30 سالگی به اوج توده استخوانی خود میرسند. با افزایش سن، توده استخوانی سریعتر از آنچه که ایجاد میشود از بین میرود.
اینکه پوکی استخوان از کجا و چه سنی شروع میشود تا حدی به میزان توده استخوانی افراد در جوانی بستگی دارد. حداکثر توده استخوانی تا حدی ارثی است و همچنین بر اساس قومیت متفاوت است. هر چه سن اوج توده استخوانی شما بیشتر باشد، انگار استخوان بیشتری در بانک بدن خود دارید و احتمالا در سن بالاتری دچار پوکی استخوان میشوید.
با همه اینها، برخی از ریسکفاکتورها سبب میشوند روند بازسازی استخوان و اینکه پوکی استخوان از کجا و چه سنی شروع میشود تغییر کند. این ریسکفاکتورها -مخصوصا اگر دست به دست بدهند- میتوانند پوکی استخوان را در سنین خیلی کمتری ایجاد کنند.
ریسک فاکتورهای پوکی استخوان:
برخی از عوامل خطر پوکی استخوان خارج از کنترل هستند، از جمله:
- جنسیت: زنان بیشتر از مردان پوکی استخوان میگیرند.
- سن: هر چه سن شما بالاتر میرود، خطر ابتلا به پوکی استخوان بیشتر میشود.
- نژاد: اگر سفیدپوست یا آسیایی تبار هستید، در معرض بیشترین خطر ابتلا به پوکی استخوان هستید.
- سابقه خانوادگی: سابقه خانوادگی به خصوص اگر لگن مادر یا پدرتان شکسته باشد، یک ریسکفاکتور قوی برای شما محسوب میشود.
- اندازه بدن: مردان و زنانی که فریمهای بدن کوچکی دارند، بیشتر در معرض خطر هستند.
- کاهش هورمونهای جنسی: کاهش هورمونهای جنسی باعث ضعیفشدن استخوان میشود. کاهش سطح استروژن در زنان در دوران یائسگی، درمانهای سرطان پروستات که سطح تستوسترون را در مردان کاهش میدهند و درمانهای سرطان سینه که سطح استروژن را در زنان کاهش میدهند، احتمالاً از دستدادن استخوان را تسریع میکنند.
- مشکلات تیروئید: هورمون تیروئید زیادی (پرکاری تیروئید یا مصرف داروی بیش از حد) میتواند باعث تحلیل استخوان شود.
- فعالیت بیش از حد پاراتیروئید و غدد فوقکلیوی
در ادامه مقاله خواهید دید که ریسکفاکتورهای فوق در اینکه پوکی استخوان از کجا و چه سنی شروع میشود تاثیر زیادی دارند و میتوانند سن شروع را کاهش دهند. علاوه بر عوامل فوق، مشکلات تغذیهای نیز در پوکی استخوان تاثیر دارند:
عوامل غذایی موثر بر پوکی استخوان
- مصرف کم کلسیم: مصرف کم کلسیم به کاهش تراکم استخوان، از دستدادن زودهنگام استخوان و افزایش خطر شکستگی کمک میکند.
- اختلالات اشتها: محدودیت شدید دریافت غذا و کمبود وزن باعث ضعیفشدن استخوان در مردان و زنان میشود.
- جراحی دستگاه گوارش: جراحی برای کاهش اندازه معده یا برداشتن بخشی از روده، میزان سطح موجود برای جذب مواد مغذی از جمله کلسیم را محدود میکند. این جراحیها شامل جراحیهایی برای کمک به کاهش وزن و سایر اختلالات گوارشی هستند.
داروها موثر بر پوکی استخوان:
- استفاده طولانی مدت از داروهای کورتیکواستروئید خوراکی یا تزریقی، مانند پردنیزون و کورتیزون
- داروهای ضد تشنج، رفلاکس معده، سرطان، رد پیوند
بیماریهای موثر بر پوکی استخوان:
- بیماری سلیاک
- بیماری التهابی روده
- بیماری کلیه یا کبد
- سرطان
- مولتیپل میلوما
- روماتیسم مفصلی
عادات غذایی بدِ موثر بر پوکی استخوان:
- شیوه زندگی کمتحرک
- مصرف بیش از حد الکل
- مصرف تنباکو
تاثیر ریسک فاکتورها بر اینکه پوکی استخوان از کجا و چه سنی شروع میشود.
همانطور که اشاره شد، ریسکفاکتورها می توانند اثر زیادی بر زمان شروع پوکی استخوان داشته باشند و آن را از 35 سالگی به سنین کمتری انتقال دهند. در اینجا پوکی استخوان در کودکان، افراد مبتلا به بیاشتهایی عصبی و برخی موارد دیگر را بررسی میکنیم.
پوکی استخوان در کودکان
سوال این است که در کودکان دارای چندین ریسکفاکتور، پوکی استخوان از کجا و چه سنی شروع میشود؟ اگرچه پوکی استخوان در کودکی نادر است، اما ممکن است به دلیل وجود ریسکفاکتورهای زیر رخ دهد:
بیماریها: آرتریت ایدیوپاتیک نوجوانان، استخوانسازی ناکامل، دیابت، بیماری کلیوی، پرکاری تیروئید، سندرم کوشینگ، بیماری التهابی روده، فیبروز کیستیک و بیاشتهایی عصبی
داروها: مانند برخی از انواع درمانهای سرطان، داروهای ضد تشنج (برای مدیریت صرع) یا کورتیکواستروئیدها (برای درمان طیف گستردهای از بیماریها از جمله آرتریت و آسم استفاده میشوند)
سبک زندگی: تغذیه نامناسب (به ویژه کمبود کلسیم و ویتامین D)، یا ورزش بیش از حد که منجر به اختلال در چرخه قاعدگی میشود. کودکانی که در بستر هستند یا دورههای بیحرکتی طولانیمدت دارند، در معرض افزایش خطر پوکی استخوان نوجوانان هستند.
همانطور که دیدید پاسخ به سوال پوکی استخوان از کجا و چه سنی شروع میشود همیشه 35 سالگی نیست. برخی از فاکتورها سبب میشوند پوکی استخوان در خردسالی هم رخ دهد.
پوکی استخوان در افراد مبتلا به بی اشتهایی عصبی
سوال این است که در افراد مبتلا به بیاشتهایی عصبی پوکی استخوان از کجا و چه سنی شروع میشود؟
مطالعات نشان میدهند که توده استخوانیِ کم، در افراد مبتلا به بیاشتهایی عصبی شایع است و در اوایل دوره بیماری ایجاد میشود. دختران مبتلا به بیاشتهایی ممکن است به اوج تراکم استخوان خود نرسند و بنابراین ممکن است در طول زندگی در معرض خطر ابتلا به پوکی استخوان و شکستگی باشند.
زنان مبتلا به اختلالات خوردن، به ویژه بیاشتهایی عصبی، در معرض خطر بالای پوکی استخوان هستند. حدود سهچهارم زنانی که معیارهای بیاشتهایی عصبی را دارند شواهدی مبنی بر کمبود مواد معدنی استخوان را نشان میدهند.
پوکی استخوان در زنان، قبل از سنین یائسگی:
همانطور که گفتیم پوکی استخوان معمولا پس از سنین یائسگی در زنان رخ میدهد. با این حال، به گفته بنیاد ملی پوکی استخوان، عوامل دیگری که میتوانند افراد را در معرض خطر ابتلا به پوکی استخوان پیش از یائسگی قرار دهند عبارتند از: سابقه خانوادگی قوی این بیماری، اختلالات خوردن، عدم تحرک، سیگار کشیدن و نوشیدن الکل.
همانطور که در مثالهای فوق دیدید، اگرچه به طور معمول کاهش توده استخوانی از 35 سال شروع میشود اما اینکه پوکی استخوان از کجا و چه سنی شروع میشود بستگی به عوامل زیادی دارد که بر اساس ریسکفاکتورها و گاهی عوامل زمینهای ناشناخته کنترل میگردد. با این حال معمولا در همه موارد استخوانهای لگن، ستون فقرات و مچ دست، بیشتر تحت تاثیر قرار میگیرند.
آزمایش تراکم استخوان چیست؟
آزمایش تراکم استخوان برای اندازهگیری محتوای مواد معدنی و تراکم استخوان استفاده میشود. ممکن است با استفاده از اشعه ایکس، جذبسنجی اشعه ایکس با انرژی دوگانه (DEXA یا DXA)، یا یک سیتیاسکن ویژه -که از نرمافزار کامپیوتری برای تعیین تراکم استخوان لگن یا ستون فقرات استفاده میکند- انجام شود. به دلایل مختلف، اسکن DEXA “استاندارد طلایی” یا دقیقترین تست در نظر گرفته میشود.
این اندازهگیری به دکتر شما میگوید که آیا توده استخوانی کاهش یافته است یا خیر. اینکه پوکی استخوان از کجا و چه سنی شروع میشود تا حدود زیادی به وسیله این دستگاه قابل پیشبینی است. این روش میتواند برای تعیین خطر شکستگی در آینده استفاده شود. این روش معمولاً تراکم استخوانهای ستون فقرات، پایین بازو و لگن را اندازهگیری میکند.
جمع بندی: پوکی استخوان از کجا و چه سنی شروع میشود؟
اینکه پوکی استخوان از کجا و چه سنی شروع میشود همیشه یک جواب ندارد. به طور معمول این روند از سن 35 سالگی شروع شده و بیشتر در استخوانهای لگن، مچ دست یا ستون فقرات رخ میدهد. اما در افرادی که ریسکفاکتورهای پوکی استخوان را دارند میتواند این روند خیلی سریعتر و حتی در کودکی رخ دهد. حذف ریسک فاکتورهایی که امکان تغییر آنها است -مثل بیتحرکی- کمک زیادی به جلوگیری از شروع زودرس آن میکند.
از اینکه در مقاله پوکی استخوان از کجا و چه سنی شروع میشود با ما همراه بودید از شما متشکریم.